8 leggyakoribb téma

A növényi fehérjeforrások elismeréséhez rögös út vezetett

821
HOZZÁSZÓLÁS:

A ‘protein’ (fehérje) fordítása szó szerint ‘elemi anyag‘. Pontos a meghatározás, mivel a test valamennyi szövete fehérjéből épül fel, és azokat a fehérjék állítják helyre. A fehérje építőköveit jelentő aminosavak kulcsszerepet játszanak a test csaknem minden folyamatában és működési területén.
Számtalan táplálkozással foglalkozó hivatalos forrásban hangsúlyozták már a megfelelő fehérjefogyasztás szükségességét.
Régóta taglalják azt is, hogy a növényi fehérjékkel képesek lehetünk-e pótolni az állati eredetű, klasszikus fehérjeforrásokat?!

(...) hogy mekkorát fordult a világ, azt jól jelzi, hogy manapság már növényi fehérjeporok is kaphatóak, táplálékkiegészítőként, fehérjeforrásként.

(…) hogy mekkorát fordult a világ, azt jól jelzi, hogy manapság már növényi fehérjeporok is kaphatóak, táplálékkiegészítőként, fehérjeforrásként.

Sok vegetáriánus fehérjekiegészítőket, tojást, tejterméket vagy extra mennyiségű hüvelyest, sörélesztőt, szójakrémet, magvakat, netán gabonával kombinált diófélét eszik, hogy a bőséges és “teljes” fehérjebevitelről gondoskodjon. Még manapság is fel-felmerül, hogy a növényi eredetű fehérjékből hiányoznak bizonyos aminosavak, ezért azok ember számára “hiányosak”.

A vegetáriánusoknak a múlt században már azt a megoldást javasolták, hogy egyes növényi fehérjék – például a hüvelyesek és a gabonafélék – kombinálásával pótolják a “hiányosságokat”.

A ‘fehérjekombináció’ és a ‘hiánytalanság’ mértékének fogalma a 20. század kezdetén végzett patkánykísérletekre nyúlik vissza. Akkoriban figyeltek fel arra, hogy a patkányok remekül fejlődnek az állati eredetű termékekben (például tojás, sajt) található aminosav profillal megegyező fehérjéktől. Feltételezték, hogy az embernek is ugyanerre a modellre van szüksége, ezért a patkány számára ideális képlet alapján megállapították az irányadó fehérjeprofilt (az ember részére). Hosszú ideig ezt a profilt használták, ennek az alapján értékeltek minden növényi fehérjét.

Az utóbbi években azonban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) létrehozott egy fehérjeszabványt (“PDCAAS”), amely figyelembe veszi az emberi fehérje és aminosav-szükségletet. Ez a szabvány hitelesíti, elismeri a növényi fehérjeforrásokat!

Mintegy negyven évvel ezelőtt körültekintő kísérleteket végeztek az ember fehérjeszükségletének felderítésére. Ennek a módszerei sokkal korszerűbbek voltak az említett patkánykísérletben használtaknál. A vizsgálatok kimutatták, hogy csaknem minden összetett szénhidrát, vagyis a teljes gabona, a bab, a burgonya aminosav profilja kielégíti az ember fehérjeszükségletét.

821
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9501
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]