8 leggyakoribb téma

Amit tudni érdemes az esszenciális aminosavakról

856
HOZZÁSZÓLÁS:
  • Hisztidin

Biztosítja a növekedési hormonok megfelelő működését, ezért nélkülözhetetlen, mint ahogy nélkülözhetetlen a pszichikai stressz elkerüléséhez is. A hisztidin hisztamint szintetizál, rezet szállít és szabályozza az ember napi ritmusát. Hiánya esetén romlik a szervezet védelmi rendszere.sszenciális aminosavak

  • Izoleucin

Hiánya elsősorban veseelváltozásokhoz vezet, a vese kiválasztó és felszívó rendszerének gócos vagy zonális elfajulását okozza. Az elváltozás nemcsak szövettanilag észlelhető, hanem funkcionálisan is. A vesék hígító-koncentráló képessége izoleucin hiányában beszűkül, a szervek megnagyobbodnak, súlyuk relatíve növekszik.

  • Leucin

Stimulálja az inzulintermelődést, csökkenti a vércukorszintet, segíti a sebgyógyulást. Clicinnel, prolinnal, izoleucinnal együttest képez.

  • Lizin

A működő emlőmirigy képes szintetizálni, ezért a lizin mentes étrend a szoptató kondíciót tartja fenn. Hiánya az általános fehérjehiány tünetein kívül neurális zavart okoz. Domináló specifikus tünet a feltételes reflexek zavara, majd egyensúly- és járászavar is jelentkezhet.

A lizinhiányon gyökeresen csak úgy tudnánk változtatni, ha az alaptáplálékunkat szolgáltató gabonafélék sikérjének elégtelen lizintartalmát fokozni lehetne. Erre a növénynemesítési eljárások adnak reményt. A lizin 130 °C feletti hőmérsékleten tönkremegy, ezért a magas hőfokon tartott élelmiszer lizinben szegény és biológiailag csökkent értékű.

  • Metionin

Hiányában az általános fehérjehiány fő következményei mellett legjellegzetesebb a hasnyálmirigy korai elfajulása. Emiatt a hasnyáltermelés csökken, az emésztés romlik és a hiányállapot tovább fokozódik. A hasnyálmirigy károsodása főleg arra vezethető vissza, hogy nagy és gyors a fehérjeforgalom. Metionin hiányában a termékenység mindkét nem részéről csökken. A tüdőben a hörgők – a rugalmas rostok károsodása miatt – tágulnak. Mérgező májártalom ellen védő hatású.

  • Fenilalamin

Hiányának következményei már akkor is jelentkeznek, mielőtt az általános fehérjehiány tünetei kifejlődnének és a belső szervek zavarai jelentkeznének. Szövettanilag minden belső szerv kórossá válik.

  • Treonin

Serkenti a vérben a cukor felszabadítását a glukagon hormon segítségével. Szerepe van a sejtfal és sejtcsatornák felépítésében. Rezet szállít a sejtekbe. A treonin a bélből igen lassan szívódik fel, ezért gyomor-bélrendszeri zavarok jelentkeznek hiánya esetén. Rossz emésztés esetén gyakran nem épül be, hiába van jelen. Nagyon fontos az immunvédelem szempontjából.

  • Triptofán

Hiánya súlyos kórfolyamatokat idéz elő. Csökken a hámréteg ellenálló képessége, idegsejt-degenerációk is bekövetkeznek. Jelentkezik az erek alkalmazkodóképességének a zavara. A csontvelőműködés szabályozásában is részt vesz. Hiánya csökkenti a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és trombociták számát.

  • Valin

Clicinnel, prolinnal, leucinnal és izoleucinnal komplexumot képez. Gátolja az izombomlást, segíti a sebgyógyulást. A hasnyálmirigy zavaraiban szenvedők és ételallergiások gyakran valin-, leucin-és izoleucinhiányosak.

856
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9501
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]