8 leggyakoribb téma

Hogyan történik a fehérjék megemésztése?

783
HOZZÁSZÓLÁS:

Ha étkezési fehérjét fogyasztunk, legyen az mag, zöldség, hús vagy tejtermék, azt az emésztőrendszer aminosavakká és kis tagszámú peptidekké bontja.gyomor-gyomorrontas

A fehérjék emésztése, lebontása a szájüregben kezdődik, a gyomorban folytatódik, majd a vékonybélben, ahol az aminosavak és peptidek abszorpciója is végbemegy. A véráramba jutott aminosavakat a test bármely sejtje felveheti és a fehérjeszintézishez felhasználhatja.

A tápcsatorna működése

  • A száj

A szájüregben a fogak kezdik meg a tápanyagok őrlését, darabolását. A táplálék látványa és illata megindítja a nyálmirigyek működését, és a nyálváladék a szájüregbe jut mucinnal és nyálamllázzal együtt. A mucin egy nyálkás fehérje, amely bekeni a tápanyag részecskéit, ezáltal megkönnyíti azok lenyelését. A nyálban lévő amiláz enzim a keményítő maltózzá való bontását kezdi meg.

  • A gyomor

A gyomornedv tartalmazza a fehérjebontó enzimek közül a pepszint, továbbá sósavat, egyrészt a pepszin működési pH-optimumának biztosítása, másrészt a baktériumok elpusztítása céljából, rennint, a tejfehérjét koaguláló enzimet, amelynek szerepe a csecsemők számára fontos, továbbá a B-vitamin felszívódását segítő faktort.

  • A bél

A tápanyag bontásának nagy része a vékonybélben játszódik le. A vékonybél első szakaszában, a duodenumban a gyomorpépet a hasnyál háromféle módon bontja: a tripszin és a kimotripszin folytatják a fehérjeláncok hidrolízisét, a hasnyálmirigy amiláz a keményítőt hasítja maltózzá sokkal hatékonyabban, mint a nyál amiláz.

A vékonybélben választódik ki a bélnedv, amely tartalmaz peptidázokat, valamint a fehérjék további hidrolíziséhez szükséges és a diszacharidokat hasító enzimeket, így maltázt, invertázt és laktázt, az utóbbit a tejcukor bontásához. A tápanyagok hasítása a vékonybél duodenum szakaszán túl a jejenumban és az ileumban is folytatódik, sőt gyakran a vékonybél falának a sejtjeiben fejeződik be. A tápanyagok abszorpciója a vékonybél teljes szakaszában végbemegy, az el nem bontott és nem abszorbeált anyagok pedig a vastagbélbe jutnak.

A tápanyagok (fehérjék) felszívódása, az abszorpció

Néhány tápanyag már a gyomorból is felszívódik, a legtöbb azonban a körülbelül hat méter hosszú vékonybélen való áthaladás során. A vékonybél belső falát ujjszerűen kitüremkedő nyúlványok, a bélbolyhok bélelik. (A bélbolyhok pusztulása több, súlyos betegség, így például a cöliákia, illetve egyes fehérjeallergiák következménye lehet.)

A vékonybélen áthaladó tápanyagok felszívódására ily módon rendkívül nagy felület, közel húsz négyzetméter áll rendelkezésre. Minden bélboholy kapilláris és nyirokhálózattal ellátott, ezért a tápanyagok közvetlenül a vérbe, illetve a nyirokrendszerbe abszorbeálódnak.

A tápanyagok nem zsiradék részei (monoszacharidok, aminosavak, peptidek, vízoldható vitaminok, ásványi sók) a véráramba, míg a zsír jellegű összetevők (zsírsavak, zsíroldható vitaminok) a nyirokrendszerbe abszorbeálódnak és a véráramba a vénáknál lépnek be.

783
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9501
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]