8 leggyakoribb téma

Milyen a különböző fehérjék hasznosíthatósága?

757
HOZZÁSZÓLÁS:

A fehérjék minőségét nem csupán a biológiai értékkel lehet meghatározni. A biológiai érték ugyanis nem veszi tekintetbe a fehérjék lebonthatóságát (enzimes hasíthatóságát), pedig a szervezetbe bekerülő fehérjék közül nem mindegyik szívódik fel azonos módon a tápcsatornából.fehérje1

Enzimes hasíthatóság

A fehérjék enzimes hasíthatóságát többféle tényező is befolyásolja. A főzés vagy sütés módja is meghatározó, a kíméletes hőkezelés növeli, míg a túlfőzés vagy túlsütés csökkenti a fehérjék hidrolizálhatóságát.

A tápfehérjék bonthatósága egyénenként is változó, vannak, akik számára bizonyos ételek emésztése nagyobb problémát okoz, mint másoknál.

Az élelmiszer-fehérjék forrásai         

  • Állati és növényi eredetű fehérjék

Növényi vagy állati eredetű fehérjéket egyaránt tartalmaznak az élelmiszerek. A növényi eredetű fehérjék biológiai értéke általában kisebb, mint az állati eredetűeké. A vegyes táplálkozás vagy a többféle növényi eredetű termék együttes felhasználása többé-kevésbé segíthet ezen.

A húsfehérjék kifejezés általában az izomszövet fehérjéit jelenti, és nem a belsőségekét (mint a máj, vese stb.). A húsfehérjékhez képest a halfehérjék még nagyon kis százalékát teszik ki – sajnálatos módon – a teljes tápfehérje-bevitelnek.

Új fehérjeforrások

Újabb olcsó, fehérjedús tápanyagok előállítására, kiegészítésére, fel-használására többféle megoldás kínálkozik.

  • Textúráit növényi fehérjék

Bizonyos olajos magvak fehérjéi felhasználhatók textúráit termékek előállítására, melyeket sokféle ételben húshelyettesítőként lehet alkalmazni. Textúráit növényi fehérjeterméket szójalisztből állítanak elő extrudálással. A szálakat zsiradékkal, színezőanyagokkal és ízesítőkkel keverik össze. Ez a termék állagában hasonló a főtt húshoz és alkalmas mélyhűtésre is, konzerválható és szárítható.

  • Egysejtfehérjék

A mikroorganizmusok nagy fehérjetartalmúak és többnyire a vitaminokból is hasznos mennyiséget tartalmaznak. Egy 500 kg súlyú ökör naponta 500 g extratehérjét tud szintetizálni, de 500 kg élesztő megtelelő körülmények között 50 tonna fehérjét képes termelni egy nap alatt. A mikroorganizmusok tehát potenciálisan nagyon értékes fehérjeforrást jelentenek. Ez a fehérjetermelés akkor gazdaságos, ha olcsó alapanyagot használnak, pl. élesztők jól növekednek nyers olajokon, gombákat pedig jól tudnak növeszteni növényi hulladékanyagokon, baktériumok pedig jól hasznosítják a földgáz oxidációjával nyert metanolt.

  • Fehérjedús készítmények

A fehérjedús koncentrátumokat elsősorban a fehérjehiány pótlására fejlesztették ki. Általában gabonalisztet és más növényi fehérjét tartalmaznak, és ezt a keveréket további tápanyagokkal és vitaminokkal egészítik ki. Közép-Amerikában pl. gyapotmaglisztet kukorica- és cirokliszttel kevernek össze, kalciummal és vitaminokkal egészítik ki. Indiában a fehérjedús készítmény alapjául a helyi földimogyoró lisztjét (75%) és egy helyi hüvelyes növényt (25%) kevernek össze.

Többféle fehérje keveréke általában nagyobb biológiai értéket eredményez.

757
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9501
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]