8 leggyakoribb téma

Milyen formában igényli szervezetünk az aminosavakat?

812
HOZZÁSZÓLÁS:

Ha már tudjuk, hogy melyik aminosavból milyen mennyiségre van szüksége a szervezetnek, akkor még az a kérdés, hogy milyen tormában hasznosulnak ezek az aminosavak legjobban: szabad állapotban vagy peptidben kötött tormában?aminosavak

A fehérjék kiegészítése szabad aminosavakkal

A fehérjék kiegészítése szabad aminosavakkal nem ajánlott módszer az egészségmegőrző táplálkozás szempontjából, mert:

  1. egy adott kritikus szint felett nem ajánlatos a szabad aminosavak fogyasztása esetleges toxikus hatásuk miatt;
  2. a szabad aminosavak nagy része elvész az élelmiszer-technológiai kezelések során;
  3. nagy mennyiségű szabad aminosav fogyasztása a tápcsatornában az abszorpció során okozott kompetíció (azonos ponton, azonos időben, nagy mennyiségben) miatt sem javasolt.

Alapvető szükség lenne a szabad aminosavak fogyasztásának jobb szabályozására. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy bizonyos csoportoknál különlegesen magas az egészségi problémák rizikófaktora szabad-aminosav-készítmények szedése esetén.

Gyermekeknél és tinédzsereknél növekedési problémákat okozhat az aminosav-tabletta vagy -por szedése. A fiatal, fejlődésben lévő szervezet a felnőttekétől eltérően reagálhat az aminosavakra, rájuk sokkal erősebben hathat a szabad, feleslegben lévő aminosavak toxikus, illetve káros hatása.

Veszélyeztetett csoportok még a gyermeket váró nők, a szoptató mamák és az idősebbek. Veszélyes lehet azokra nézve is, akiknek szervezete nem tudja átalakítani az aminosavakat leromlott egészségi állapota miatt, és azokra, akik hosszú távon kevés fehérjét fogyasztanak, továbbá a dohányzókra és az orvosi kezelésre szorulókra.

Az aminosav-készítmények hasznosságát igazoló adatok hiánya évekig gondot jelentett. Vegyük figyelembe azt, hogy az L-triptofán aminosav sosem enyhítette a depressziót, a stresszt vagy más betegséget, ahogy ezt a gyártók hirdették, és a lizin sem gyógyító hatású.

Sem az argininnek, sem a többi aminosavnak nincs zsírcsökkentő hatása, nem hatnak gyors fogyasztószerként. Sajnálatos módon azonban ezek a szerek mellékhatásként a tápcsatorna megbetegedéseit, álmatlanságot. Ingerlékenységet és egyéb egészségügyi problémákat okozhatnak.

De a kockázati problémákon túl is belátható, hogy e méregdrága készítmények áráért elegendő és jó minőségű fehérjét tartalmazó ételeket vásárolhatunk. Sokkal bölcsebb lenne tabletta vagy por helyett olyan étrendet választani, amely a megfelelő mennyiségű és minőségű aminosavakat fehérje formájában tartalmazza.

Fehérje és egészség

A jól választott, megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét tartalmazó táplálék az alapja az egészségmegőrző táplálkozásnak. Az elsőrendű vagy komplett fehérjék valamennyi esszenciális aminosavat a megfelelő arányban tartalmazzák, ezért egyedüli fehérjeforrásként is kielégítőek (tojás, tej, húsok, halak).

A másodrendű fehérjék egyes esszenciális aminosavakban hiányosak, így önmagukban elégtelen fehérjeforrások (növényi fehérjék).

812
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

7528

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]