8 leggyakoribb téma

Mit kell tudni a fehérjék energia célú felhasználásáról?

750
HOZZÁSZÓLÁS:

A szervezet nem minden tápfehérjét tud felhasználni a növekedés vagy újjáépítvarious protein sourcesés céljaira. A táplálék sokszor tartalmazhat több fehérjét annál, amit a szervezet a növekedéshez és újjáépítéshez igényel. A többlet fehérjét a szervezet energia nyerésére fordíthatja: a májban lebontja és a nitrogéntartalmú vegyületeket karbamiddá alakítja, amit a véráram eljuttat a vesékhez, majd a vizelettel eltávozik, ez nem érték a szervezet számára.

A dezaminált (azaz a nitrogént tartalmazó aminocsoport lebontása utáni) molekula viszont szenet, oxigént és hidrogént tartalmaz, melyeket a szervezet felhasznál a glükóz oxidációjához energianyerés céljából. 1 g fehérje 17 kJ (4 kcal) energiát tud szolgáltatni.

A fehérjék a folyadékegyensúly biztosításában

A fehérjék segítik a test egyes részeiben lévő folyadék mennyiségének szabályozását, a folyadékegyensúly fenntartását. A sejtnek bizonyos mennyiségű folyadékot kell tartalmaznia ahhoz, hogy életben maradhasson. A túl sok folyadék kárt (repedést) okozhat a sejtben, a túl kevés pedig működésképtelenné teheti.

A víz ugyan szabadon diffundálhat be és ki a sejtből, a fehérjék azonban nem, viszont a fehérjéknek szükségük van a folyadékra mint közvetlen környezetre. A sejtben lévő fehérjék tárolásához a sejtek visszatartják a szükséges folyadékot (és az ásványi anyagokat is). A szervezet a sejtek közötti térben is a fehérjék jelenlétével biztosítja az állandó folyadéktartalmat. A vér fehérjéi nem tudnak áthatolni a véredények falain, ily módon biztosítják a vér térfogatának megőrzését.

A fehérjék szerepe a sav-bázis egyensúly megtartásában

A szervezet működésének biztosításában az egyik alapvető igény a sav-bázis egyensúly megtartása.

A test normális működése során állandóan termel savat és lúgot, melyeket a vér szállít a megtelelő szervekhez. Ezt a feladatot úgy kell ellátnia, hogy a vér saját sav-bázis egyensúlyát ez ne befolyásolja. A vér normál pH-értékének megtartását néhány, putterként ható fehérje biztosítja.

Ha nagyon savassá válna a vér, azaz megnőne a hidrogénion-koncentráció, akkor ezek a fehérjék felveszik a feleslegben lévő hidrogénionokat, ha pedig a vér kémhatása lúgossá változna, akkor a fehérje-putterek elengedik azokat.

A test egyik legpontosabban ellenőrzött működése éppen a vér sav-bázis egyensúlya. Azért, mert ha a vér pH-értéke akár a savas, akár a lúgos irányban túl sokat változna, veszélyes állapot léphetne fel (acidózis vagy alkalózis), amely kómához vagy akár a halál beálltához is vezethetne.

Ebben az esetben is látható, hogy milyen nélkülözhetetlenek a fehérjék, és hogy szerepük mennyire fontos az egész élő szervezet szabályozásában.

750
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

7545
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]