8 leggyakoribb téma

Mitől függ szervezetünk fehérjeszükséglete?

726
HOZZÁSZÓLÁS:

Az ember fehérjeszükségletének meghatározásakor figyelembe kell venni, hogy még megfelelő energiabevitel mellett is veszít fehérjét, fehérjementes étrend esetén. Ez az endogén fehérjeveszteség (kopási mennyiség vagy abszolút fehérjeminimum) a vizeletben, a székletben, a verejtékben és más váladékokban, a lehámló bőrrészecskékben, a növekvő hajban és körömben lévő nitrogén meghatározásával mérhető.

Mivel a fehérjék átlagosan 16% nitrogént tartalmaznak, ez a veszteség kiszámítható, és 0,34 g fehérjének felel meg testtömeg-kilogrammonként. A felnőttek javasolt fehérjeszükséglete pedig 0,75 g testtömeg-kilogrammonként jó minőségű, elsőrendű fehérjék fogyasztásakor.

Csecsemők, gyermekek, serdülők, gyermeket váró és szoptató mamák esetén a javasolt fehérjeszükséglet ennél nagyobb, hiszen a fejlődésben lévő szervezet számára biztosítani kell a növekedéshez, fejlődéshez szükséges fehérjemennyiséget is.

Javasolt esszenciális aminosav-bevitel

Az esszenciális aminosav-szükséglet meghatározása azonban sok bizonytalanságot rejthet magában. Ehhez tartozik az a tény is, hogy néhány betegség lefolyása megváltoztathatja a szervezet aminosav-szintetizáló képességét és ilyenkor módosulhat a szervezet számára esszenciálisként igényelt aminosavak listája.

A fehérjefogyasztás mennyiségi problémái

A fejlett országok fehérjebevitelét inkább az jellemzi, hogy általában több, mint a szervezet igénye. Sajnos azonban a világ egyes részein (Afrikában, Távol-Keleten), ahol a táplálék többnyire egyféle növényi eredetű alapélelmiszerből áll, és ahol ez az egyféle élelmiszer kis fehérjetartalmú, pl. a manióka vagy egyes gyökérfélék, ott a fehérjehiány gyakori.

A fehérjehiány számos komoly betegséget okozhat, pl. a növekedés visszamarad, ödémák képződnek stb. A fehérjehiány vérszegénységhez is vezethet, hiszen a vörösvérsejtek képződéséhez elengedhetetlenül szükséges a fehérje.

A fehérjehiány az energiahiánnyal kézen fogva vezethetnek az alultápláltság borzasztó betegségéhez. A túl sok fehérje és a különféle fehérjék egészségre gyakorolt hatása kevésbé közismert.

Fehérje- (energia-) alultápláltság

A fehérjehiány és energiahiány betegsége és szimptómái erősen fedik egymást. Az apátia a fehérjehiány, a fehérjemegvonás legkorábbi jele. A test minden erejét összeszedi, hogy szembenézzen a krízissel és elveszi az összes fehérjét, melyet nem a szív, tüdő és agy igényel.

Ha az apátia nő, a gyerek még csak nem is sír az ételért. Minden növekedés megáll, az emésztő enzimek mennyisége kevés, az emésztőrendszer nem működik. Azok a fehérjék és hormonok, melyek előzőleg felfogták és elosztották a folyadékot a test rekeszeibe, most lecsökkentek, így a folyadék kiszivárog a véren kívülre (ödéma) és felgyülemlik a hasban és lábban.

Vérfehérje sem képződik, így a beteg vérszegény lesz, ami növeli gyengeségét és apátiáját. Az éhezőknél gyakran válik zsírossá a máj, melyet a májból a zsírt kiszállító fehérjék hiánya okoz. A kórokozók elleni védelemben nem tud részt venni az immunrendszer, mivel az elenyésző mennyiségű aminosavat másra használja a test. Ennek következményeként a gyerek hamar megbetegszik.

Túl sok fehérje

A csecsemők és gyerekek nem alkalmazkodnak jól a nagy mennyiségű fehérjét tartalmazó étrendhez, mivel testfelépítésük ezáltal megváltozik. Fehérjekészítmény használata a terhesség alatt több kárt okoz, mint hasznot. A túlzott étkezési fehérje elhízást is okozhat, pont ellentétben azzal a hiedelemmel, hogy a magas fehérjetartalom zsírégető hatású.

Minél nagyobb az ember húsfogyasztása, annál valószínűbb, hogy a gyümölcs, zöldség, gabonák kiszorulnak az étrendből, és az étkezés más tápanyagokban elégtelenné válik.

Az általános tápanyag, illetve fehérjeszükséglet azonban személyenként változhat az egyén speciális adottságai, életmódja, egészségi állapota, stresszhelyzete, és még számos tényező következtében.

726
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

5515
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]